Ingrediënten (40 tot 50 champignon bitterballen):
600 gram champignons
1 glas witte wijn
Voor de roux:
1 ui, gesnipperd
60 gram margarine
60 gram bloem
halve liter koude groente bouillon
foelie, nootmuskaat, tijm, peper en zout naar smaak
Voor het paneren:
bloem
losgeklopte eieren of no egg papje
paneermeel of fijn verkruimelde beschuit
Bereiding:
-Snijd de 600 gram champignons heel fijn en kook de champignons in de witte wijn tot het is ingedampt (zo droog mogelijk laten in dampen).
-Maak een roux. Je smelt de boter met de uitjes, voor dat het bruin wordt, voeg je de bloem er in één keer bij. Roer met een garde tot je een papje hebt. Met laag vuur blijf roeren, en laat de bloem paar minuten garen. Giet de koude groente bouillon steeds een beetje bij tot een papje en blijven roeren, dan komen er geen klontjes. Schep de fijngehakte gekookte champignons door de roux. Voeg de foelie, nootmuskaat, tijm, peper en zout naar smaak toe.
-Het is nu champignon ragout. Nu een paar uur verder afkoelen in de koelkast.
-De koude champignon ragout met de hand in bitterballetjes draaien. Zet 3 bakjes klaar, 1 met bloem, 1 met losgeklopt ei (of no egg papje) en 1 met paneermeel. Haal de bitterballen door de bloem, ei dan goed paneren. De gepaneerde bitterballen minimaal een uur in de koelkast zetten en de rest dat je niet nodig hebt in de vriezer met plastic folie tussen de bitterballen.
Verhit de friteuse tot 180 graden celcius. Frituur de bitterballen voor ongeveer vier minuten en ingevroren 7 minuten. Niet meer dan 8 tegelijk frituren.
De voorbereidingen zijn niet zo eenvoudig. Maar je weet waar je trek in hebt. Het is de moeite waard om ze te maken.
Tip: In de fase dat het champignon ragout is, proeven of de smaak naar wens is. Je kan nu nog kruiden toevoegen.
Tip2: Je kan ook cantharellen gebruiken in plaats van champignons. Dit zijn erg lekkere bitterballen, maar oefen eerst even met champignons, vanwege de prijs.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten