zaterdag 2 augustus 2014

Witte reuzen bonen in verse tomatensaus

Boterbonen

Ingrediënten
1 kilo tomaten
500 gram gedroogde witte reuzen bonen (boter bonen)
Eetlepel zout
3 eetlepels rietsuiker
1 blokje groente bouillon
Zwarte peper naar smaak

Bereiding
Wel de gedroogde witte bonen voor 24 uur in een pan met ruim water (koud water). Hou rekening met het uitzetten van de bonen. Tot ongeveer 1 kilo bonen.
Daarna de bonen spoelen met koud water. En op zetten voor 3,5 uur op een laag vuur met water en het zout.

Tijdens het koken van de bonen heb je genoeg tijd om de tomatensaus te maken.

Maak de tomaten schoon. Snij in blokjes en kook dit met samen met het groentebouillon blokje en de suiker. Voor een gladde saus kan je de staafmixer gebruiken. Maar dit is niet noodzakelijk.

Zodra de bonen klaar zijn, gebruik je 200 ml kookvocht van de bonen voor de saus. Dan de saus en bonen voor 20 minuten zachtjes opzetten zonder deksel. Peper toevoegen naar smaak.

Het totaalgewicht van rond de 2 kilo is te veel om in 1 maaltijd op te eten. Vandaar dat wij het te conserveren gedeelte, in 5 potjes hebben ingemaakt. Het conserveren kan door de lege potjes en deksels uit te koken en gevuld op z'n kop af te laten koelen.

Dit gerecht is zowel koud als warm te serveren bij toast of salade. De Britten serveren toast bij de bonen :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten