Bulgur
Ingrediënten
500 gram grove bulgur (niet gebroken harde tarwe)
4 eetlepels Ajvar mild (paprika aubergine pasta)
20 gram verse selderij
5 gram verse munt
5 gram verse koriander
(bij gebruik van gedroogde kruiden is het 2 theelepels selderij, 1 theelepel munt en 1 theelepel koriander)
Knoflook
1 liter water
Scheutje olijfolie
Peper en zout naar smaak
Het geheel in de rijstkoker of pan, koken als rijst. En uit laten stomen met deksel.
Tip: Hoe meer water bij de bulgur, hoe zachter de bulgur wordt. Dit gerecht is goed voor te bereiden voor bij de bbq. En eventueel per persoon te verpakken in aluminiumfolie en op de bbq op te warmen.
3 aubergines in tweeën gesneden.
Gedroogde pruimen, zonder pit.
Verse selderij, munt en koriander.
Ajvar mild
Zongedroogde tomaten
Knoflook
Zout
Olijfolie
Aubergines inkepen in het vruchtvlees. Met zout besprenkelen en een uur afgedekt laten staan. Daarna goed afspoelen met water. Dit is om de eventuele bittere smaak uit de aubergine te krijgen. Leg de bovengenoemde ingrediënten tussen de aubergines. En wikkel deze in aluminiumfolie. 1,5 uur op 200 graden Celsius in de oven (dit lijkt erg lang, maar het komt de smaak wel ten goede).
Turkse pepers zijn heel goed te barbecueën. Eerst de pepers ingepakt in aluminiumfolie met een scheutje olie en een klein beetje zout op de BBQ. En voor het serveren even roosteren zonder aluminiumfolie. De smaken van de turkse pepers variëren van paprika tot pittige pepersmaak. Een heerlijke afwisseling. Makkelijk te bereiden en prima te gebruiken als garnering.
Aardappel spiezen
Kook kleine aardappeltjes met schil voor 20 minuten.
Rijg ze voorzichtig aan bamboe eetstokjes.
Besprenkelen met vloeibare becel of klontje boter.
Strooi wat kruidenboter kruiden over de spiezen en eventueel wat verse kruiden.
Opwarmen op de bbq of warm houden in de oven.
Kook kleine aardappeltjes met schil voor 20 minuten.
Rijg ze voorzichtig aan bamboe eetstokjes.
Besprenkelen met vloeibare becel of klontje boter.
Strooi wat kruidenboter kruiden over de spiezen en eventueel wat verse kruiden.
Opwarmen op de bbq of warm houden in de oven.
De gerechten (met name de bulgur) zijn goed te combineren met tzatziki saus. Voor het recept klik op het schaaltje.
Eventueel serveren met een vegetarische burger of één van de vele mogelijkheden in het uitgebreide vegetarische assortiment.
Al deze kant en klare vegetarische variaties zijn heerlijk op de barbecue. De gepaneerde en gesneden producten zijn goed in een pannetje op de BBQ te bakken.
Bereiding salade van witte kool Griekse stijl
Gesneden witte kool
Gesnipperd klein uitje
2 theelepels zout
Citroen
Meng de gesneden kool en de ui met zout en flink kneden zoals deeg. Dan een uur laten staan. Het vocht afgieten en dan besprenkelen met de citroen.
Serveren met
Cherry tomaatjes
Witte boter bonen in tomatensaus
Een super lekkere salade voor bij de bbq.
Barbecueën met een bbq pan
Een handig hulpmiddel voor de bbq van vegetarische gerechten is een barbecue pan.
Grof gesneden groente zoals paprika, broccoli, courgette, champignons, chinese kool, pompoen, jalapeno peper, zijn goed te combineren. Het beste resultaat krijg je als je de groente van te voren blancheert (kort kookt) voordat je het gaat bereiden op de bbq. Voor het serveren nog even kruiden met bbq kruiden of met bbq saus besprenkelen.
Tip: Om een extra lekkere smaak aan de gerechten mee te geven is, tussen de pan en het rooster van de bbq wat verse kruiden zoals takjes salie, rozemarijn, tijm te leggen, dan krijg je een kruidige licht gerookte smaak.
Een goed voor te bereiden gerecht is gepofte volkoren bulgur. De kooktijd is afhankelijk van de dikte van de bulgur. Zelf heb ik een regel: 1 deel bulgur, 2 delen water met bouillonblokje, scheutje olijfolie en zacht koken met deksel tot het water is opgenomen. Dan even met de deksel laten uitstomen. Serveren met een citroen.
Het grillen van vegetarische producten in een barbecue pan staat garant voor succes, omdat deze producten gevoelig zijn voor een te hoge temperatuur van de bbq.
Nu kan je het er gemakkelijk in 1 keer ervan af halen en de bbq een klein beetje blussen met water zonder dat er as van het houtskool op het eten komt.
Heerlijke kant en klare bijgerecht ideeën maken van je bbq een feest
Kleine gerechtjes voor een grote trek.
Zoete pepers met verse kaas, mais en zongedroogde tomaatjes
Outdoor groente bonen schotel
Verras je vrienden en familie met een spannend uitstapje in combinatie met een barbecue. Voor ons uitstapje hebben wij gekozen voor een eenpansgerecht in een wok te bereiden. Te serveren met een eenvoudige salade, taco's en tortilla's. Uiteraard is elke variatie van barbecueën mogelijk. Houd wel rekening met de beperkte bereidingsmiddelen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten